CAO ONDERHANDELINGEN 2025 - 2026

06-01-2025

CAO-onderhandelingen 2025: Jouw stem telt!

Het is weer die tijd van het jaar (of beter gezegd, die tijd van de twee jaar): de CAO-onderhandelingen komen eraan! 🚀

Dit is het moment waarop jouw stem telt, want we gaan samen bepalen hoe onze arbeidsvoorwaarden er de komende jaren uitzien. De vakbondsdelegaties trekken straks hun beste onderhandelingsschoenen aan en schuiven aan tafel met de directie. Daar wordt gepraat, gedebatteerd en – laten we eerlijk zijn – af en toe stevig onderhandeld om het beste voor ons allemaal te bereiken.


Hoe komt een CAO tot stand bij INEOS voor de bedienden?

Elke twee jaar is het weer zover: de onderhandelingen voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Bij INEOS betekent dit dat de syndicale delegaties van de vakbonden, ondersteund door hun secretarissen, de onderhandelingstafel delen met de directie. Het resultaat? Een CAO die specifiek gericht is op de bedienden en meestal voor twee jaar geldt. Dit is hét moment waarop concrete verbeteringen voor onze arbeidsvoorwaarden gerealiseerd worden.

Van eisenbundel naar afspraken

Hoe begint het? Met jouw input! 💬 De vakbondsdelegaties verzamelen wensen en verzuchtingen rechtstreeks van de werkvloer. Dit gebeurt via rondvragen, bedrijfsbezoeken of gewoon een goed gesprek bij de koffieautomaat. Al deze ideeën vormen samen de eisenbundel, waarmee de onderhandelingen starten.

Tijdens deze gesprekken gaat het over onderwerpen als:

  • Werkzekerheid: Extra zekerheid voor jouw job.
  • Pensioenmaatregelen (SWT): Denk aan regelingen zoals het vroegere brugpensioen.
  • Opleiding: Investeringen in jouw professionele groei.
  • Loonsverhogingen: Altijd welkom die extra centjes, structureel of tijdelijk.
  • Extralegale voordelen: Zoals maaltijdcheques, hospitalisatieverzekeringen en pensioenen.
  • Work-life balance: Denk aan verlof en arbeidsduurvermindering.

Het is ook gebruikelijk dat afspraken uit eerdere CAO's opnieuw worden bevestigd.

Het akkoord op tafel

Wanneer er een voorakkoord is bereikt, wordt dit bij INEOS met de medewerkers gedeeld. Dit betekent dat je tijdens informatiesessies alle ins en outs te horen krijgt en daarna je stem mag laten gelden. Jouw stem telt – een meerderheid bepaalt of het akkoord goedgekeurd wordt.

Wat als het misloopt?

Soms zitten beide partijen vast. In dat geval kan een sociaal bemiddelaar van de FOD Werk ingeschakeld worden om te helpen. Werkt dat niet? Dan kunnen acties van de vakbonden volgen of kan de directie een eigen voorstel op tafel leggen.

Een win-win situatie

Het doel van de CAO-onderhandelingen is simpel: beter werken voor iedereen. De vakbonden streven naar sterke afspraken voor de bedienden, terwijl de werkgever met sociale vrede weer vooruit kan. Het proces draait om samenwerking en het zoeken naar oplossingen die iedereen ten goede komen.

Kortom, de CAO is jouw garantie op heldere afspraken en betere arbeidsvoorwaarden – en daar werken we samen keihard aan! 💪


Maar geduld is een schone zaak: Eerst een IPA, dan pas onze CAO

We staan te popelen om van start te gaan met de CAO-onderhandelingen, maar... zoals altijd hebben we een paar tussenstops op deze weg. Eerst moeten we wachten op het Interprofessioneel Akkoord (IPA), waarin algemene afspraken op nationaal niveau worden gemaakt. Klinkt logisch, toch? Behalve dat er één klein detail ontbreekt: een regering. Dus voorlopig staan we geparkeerd aan de startlijn, wachtend tot de motoren elders gaan draaien.

Na het IPA is het traditie om geduldig te wachten op het sektorakkoord voor de chemische industrie. Dit is waar de krijtlijnen voor onze sector worden uitgezet. En omdat we niet de eersten zijn die springen, laten we de sterke spelers in de sector – zoals BASF of andere zwaargewichten – eerst even de lat leggen. Daarna bekijken wij of we er flink onderdoor wandelen of, als echte toppers, stijlvol overheen springen.

Voor nu: blijf scherp, blijf betrokken, en hou die input klaar. Want zodra de startsignaal gegeven wordt, zetten we onze tanden in de onderhandelingen en werken we aan een CAO waar we allemaal trots op kunnen zijn!