Overuren
Definitie van OverurenOveruren zijn de uren die een werknemer werkt bovenop de standaard arbeidsduur zoals vastgelegd in de arbeidsovereenkomst of bij wet. In België wordt de normale arbeidsduur doorgaans vastgesteld op 38 uur per week. Alle uren die hier bovenop komen, worden beschouwd als overuren.
Wettelijke Regeling
De Belgische wetgeving stelt specifieke regels vast voor het verrichten van overuren. In principe zijn overuren verboden, tenzij ze in uitzonderlijke omstandigheden of onder bepaalde voorwaarden worden toegestaan, zoals:
- Onvoorziene omstandigheden die dringend werk vereisen
- Overuren nodig om een dringende herstelling uit te voeren
- Piekperiodes waarbij de productie verhoogd moet worden
- Specifieke sectorale regelingen of cao's (collectieve arbeidsovereenkomsten) die het toelaten
Inhaalrust voor Overuren:
Overuren geven recht op inhaalrust, waarbij je gedurende de opgenomen inhaalrust een normaal loon ontvangt. Volgens de wettelijke bepalingen moet deze inhaalrust worden opgenomen binnen het huidige kwartaal of uiterlijk in de loop van het volgende kwartaal. Binnen ons bedrijf is echter de afspraak gemaakt dat overuren binnen het jaar moeten worden opgenomen.
Planning van Inhaalrust:
- Plan je inhaalrust in overleg met je leidinggevende. Zorg ervoor dat je tijdig aangeeft wanneer je de extra uren wilt opnemen.
- In ons bedrijf is afgesproken dat overuren binnen het jaar moeten worden ingehaald. Plan je inhaalrust dus zo dat je alle overuren binnen 1 jaar na prestatie opneemt.
- Tijdens de inhaalrust ontvang je je normale loon, alsof je aan het werk bent.
Volledige Uitbetaling van Overuren:
Je hebt de mogelijkheid om je gepresteerde overuren volledig te laten uitbetalen, met een maximum van 100 uren per jaar. Voor de volledige uitbetaling van je gepresteerde overuren moet je een schriftelijk akkoord geven, dat halfjaarlijks moet worden vernieuwd.
Overurentoeslag:
Naast betaalde inhaalrust heb je recht op een loontoeslag voor de overuren die je werkt. De standaard loontoeslag bedraagt minstens 50% bovenop je normale loon. Deze toeslag kan worden verhoogd tot 100% of zelfs 150% voor overuren die je op zon- en feestdagen werkt.
Uitbetaling van de Loontoeslag:
De loontoeslag kan onbeperkt worden uitbetaald aan het einde van de periode waarin je de overuren hebt gepresteerd.
Keuze verletten van de loontoeslag:
In plaats van de loontoeslag te laten uitbetalen, kun je ook kiezen voor betaalde inhaalrust. (verletten) Zo neem je op een ander moment het aantal uren overurentoeslag op. Hierbij ontvang je tijdens je inhaalrust je normale loon.
Maximale Overuren en Loontoeslag:
Het aantal overuren dat je per kalenderjaar kunt maken, ligt vast in sectorale of bedrijfs-CAO's. Je kunt nooit meer dan 143 overuren op je teller hebben staan en je kunt maximaal 91 uren loontoeslag op je teller hebben staan. Is dit wel het geval, dan zullen automatisch te uren boven deze maxima uitbetaald worden. Of er moeten dringend uren opgenomen worden zodat de tellers terug onder het maximum komen.
Fiscaal Voordeel van Overuren:
Zowel jij als je werkgever kunnen profiteren van een fiscaal voordeel voor de eerste 180 overuren die recht geven op een loontoeslag. Dit voordeel wordt per jaar en per werknemer toegepast en komt in de vorm van een vrijstelling van doorstorting van een percentage van de bedrijfsvoorheffing. Het maakt geen verschil of je kiest voor de uitbetaling van overuren of voor recuperatie (verletten) bij de berekening van dit fiscaal voordeel. Dus dit geld evengoed voor deeltijdse werknemers.
Fiscaal Voordeel voor de Werknemer:
Als werknemer geniet je van een vermindering van de personenbelasting die berekend wordt op de bedrijfsvoorheffing, wat resulteert in een hoger nettoloon. Het percentage van deze vrijstelling is:
- 57,75% vrijstelling voor overuren met een wettelijke loontoeslag van 50%, 100% of 150%
Overuren voor Deeltijdse Werknemers: (BELANGRIJK !)
Als deeltijdse werknemer gelden specifieke regels voor overuren, vooral als je werkt in het kader van thematisch verlof of eindeloopbaanregelingen. Je kunt de gepresteerde overuren enkel recupereren met inhaalrust, maar je behoudt de keuze om de loontoeslag te laten uitbetalen of te kiezen voor inhaalrust.