TE WARM/TE KOUD OM TE WERKEN

Daar zijn oplossingen voor. (Vraag het aan uw ABVV vakbondsafgevaardigde)

Te Koud om te werken...

BBrrr, de winter. Het gure weer, de koude temperaturen, regen, wind, soms sneeuw en ijzel. Heel onaangenaam, zeker als je in die omstandigheden ook moet werken. Ongeacht of je binnen of buiten werkt, tocht en koude kunnen vaak ook de oorzaak zijn gezondheidsproblemen en ongevallen. Erger dan verkoudheden, zijn onderkoeling waarbij de lichaamstemperatuur onder de 35°c zakt, bevriezing en vrieswonden met een gevoel van tintelingen, een verlies van gevoel en een extreem witte huid. De bescherming tegen zulke situaties is afhankelijk van de job die je uitoefent, binnen of buiten, beschut of niet beschut, zwaar werk of minder zwaar werk. In sommige gevallen zorgt de aard van het werk zelf ook al voor koude en tocht. Als je een fysiek zware job hebt kunnen lage temperaturen en verluchting voor afkoeling zorgen, maar weet dat het risico op afkoeling nog groter is wanneer de kledij nat is. Ongeacht of je blootgesteld wordt aan koude door de weersomstandigheden of door de machines waarmee je moet werken, de werkgever is verplicht je gezondheid en je veiligheid te beschermen tegen de gevolgen van deze omstandigheden. 

Heerlijk zonnetje of onhoudbare hitte?

Zomerweer, we dromen er allemaal van. Behalve natuurlijk als dat zomerweer voor te hoge temperaturen zorgt op het werk. Want dan wordt het ondraaglijk voor werknemers die fysieke inspanningen moeten leveren. Voor sommigen kan het zelfs gevaren inhouden voor de gezondheid en de veiligheid. Iedereen reageert anders op grote warmte. We hebben ook niet allemaal dezelfde job. Transpiratie, concentratieverlies, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, ademnood, voor de enen is het allemaal nog draaglijk, voor de anderen brengt het ernstige hinder. Warmte kan voor last zorgen, maar ook te vochtige lucht, wind of hevig zonnelicht kunnen het werk bemoeilijken. Natuurlijk zal je werkgever je zeggen dat hij daar niets kan aan doen. Maar dat is niet juist. Want hij moet ervoor zorgen dat zijn personeel voldoende beschermd wordt tegen moeilijke weersomstandigheden.

De Werkgever moet ingrijpen

De werkgever heeft het weer niet in de hand, maar hij moet wel zorgen voor beschermende maatregelen. Zo is hij verplicht om voor elke werkpost een risicoanalyse te maken. En daarbij moet hij aandacht hebben voor de gezondheid en veiligheid van zijn werknemers bij moeilijke weersomstandigheden. Hij moet een actieplan maken. Daarvoor kan hij bijstand vragen van een preventieadviseur of van een arbeidsgeneesheer. Die kunnen zo nodig zelfs temperatuurmetingen doen. Het actieplan kan technische maatregelen bevatten, zorgen voor een bijkomende verwarming bijvoorbeeld. Maar het kan ook gaan over organisatorische maatregelen. Zo kan er bij de planning van het werk rekening gehouden worden met weersvoorspellingen. Zodra de temperatuur welbepaalde grenzen overschrijdt moet het actieplan in werking treden.

De rol van het CPBW

Het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk, het CPBW, moet ook zijn zeg krijgen. Het moet mee kunnen oordelen over de risico's en over de nodige maatregelen om de gevolgen van grote koude in te perken. De werkgever kiest de middelen om zijn werknemers te beschermen. Maar hij moet wel het advies inwinnen van het CPBW en hij moet de volgorde van mogelijke maatregelen respecteren. Het CPBW heeft dus een belangrijke rol. Het moet de werkgever aansporen om goed op voorhand na te denken over de werkomstandigheden bij koude zodat hij erop voorbereid is om in te grijpen. Het CPBW zoekt mee uit op welke werkposten men last kan ondervinden van de koude of van extreme warmte en welke de beste maatregelen zijn om de werknemers te beschermen.

Welke maatregelen?

Is werken bij te koude temperatuur voor jou ook ondraaglijk? Heb jij op zulke dagen ook last van koude handen, loopneus, geregelde verkoudheden, grieperige symptomen, … En vind jij ook dat een muts, een dikke jas en wanten niet volstaan om het uit te houden? Dan neem je best contact met je vakbondsafgevaardigde. Die kan het probleem aankaarten in het CPBW en de werkgever erop wijzen dat hij voor bescherming moet zorgen. Hij kan voorstellen op tafel leggen om je te behoeden voor mogelijke gezondheidsproblemen. 

Enkele voorbeelden : Te koud om te werken.

Extra verwarming in gesloten ruimtes, schermen tegen wind en tocht, afdak tegen regen, warmtekanonnen en warme luchtblazers, aangepaste werktijden met regelmatige pauzes in verwarmde lokalen, alternatieve werkmethodes om binnen te kunnen blijven, warme arbeidskledij bovenop de beschikbare kledij, extra beschermingskledij zoals handschoenen en mutsen, warme sokken of gevoerde veiligheidsschoenen, warme dranken. 

Enkele voorbeelden : Te warm om te werken.

Verluchting of ventilatie in gesloten werkruimten, bescherming tegen zonnebrand, aangepaste werktijden waarbij zware taken vermeden worden op de warmste momenten, beperking van fysieke werklast, alternatieve werkmethodes om uit de zon te blijven, geregelde pauzes op koelere plekken, lichtere werkkledij, petten, zonnecrème, frisdranken.

Vind jij het ook Te Koud om te werken?

Vind jij het ook Te Warm om te werken?

We hebben allemaal recht op fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Je werkgever heeft het weer niet in de hand, maar hij kan, nee, hij moet maatregelen nemen zodat je je werk kunt doen zoals het hoort. Je staat niet alleen om dat te vragen. Je vakbondsafgevaardigde van de Algemene Centrale van het ABVV steunt je. Aarzel dus niet, zoek hem op en vertel hem welke problemen jij ondervindt. Hij zal jouw opmerkingen meenemen naar het CPBW.